Bernheze is een aantrekkelijke gemeente voor jongeren en senioren. Iedereen wil zelfstandig en met behoud van eigen regie oud kunnen worden in een bij hem of haar passende woning. Dat is niet noodzakelijkerwijs het huis waar men nu woont. 50 procent van de woningen waarin 65-plussers nu wonen blijkt zelfs ongeschikt om oud in te worden. Er is grote behoefte aan passende verbouwingen en een nieuw woonaanbod. {youtube}Ct3yHpOV6mw|600|450|1{/youtube}
Voor verdere toelichting………….
Hanteer en bekijk het leidende Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) principe ‘zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen’gezien door de bril van de burger.
Oneffenheden in trottoirs (ook bij ondergrondse afvalcontainers) worden opgelost om struikelen te voorkomen en rollator gebruikers en moeders met kinderwagens weer te verwelkomen. Denk ook aan obstakels(paaltjes, verkeersborden) in voetpaden die de doorgang belemmeren.
Er komt een actieplan voor de bouw van minstens 1000 woningen.
We stellen seniorenwoningen alleen beschikbaar voor senioren, ook om scheef wonen te beperken.
We stoppen met inbreiding (bouwen binnen het dorp ten koste van het groen en voor behoud ruimte binnen het dorp).
Er zal bij de verschillende woningbouwcorporaties worden aangedrongen geen sociale huurwoningen te verkopen. We willen dit vastleggen in de nieuwe prestatieafspraken woningbouw coöperatief met gemeente Bernheze.
Er worden extra sociale huurwoningen gebouwd.
We steunen en bevorderen initiatieven voor gezamenlijk wonen voor senioren.
Mantelzorgers kunnen ook een starterslening krijgen.
We willen mogelijkheden als knarrenhofjes, in-en bijwonen, kangoeroewonen, erfbewoning, woningsplitsing zonder bestemmingsplanwijzigingen maximaal mogelijk maken.
We behouden de (groene) ruimtes in de dorpen en stoppen dus met de onophoudelijke verstening van onze dorpen.
Fatsoenlijke huisvesting en beleid voor arbeidsmigranten.
In de overgangsgebieden tussen bebouwing en buitengebied worden kleine parken aangelegd6om het klimaat en leefbaarheid in de dorpen te versterken.
Alle openbare ruimten, voorzieningen, leefomgevingen, en infrastructuur zijn/worden waar mogelijk voor iedereen toegankelijk. Vooraf te toetsten d.m.v. Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid check (BTB-check).
Voor een goede toegang voor mensen met een rolstoel of die moeilijk ter been zijn, verwijderen we alle drempels/trappen tot het Gemeentehuis.
Parkeren in de blauwe zone wordt overal uitgebreid naar minimaal een uur, zodat de seniorenbezoekers zich niet behoeven te haasten.
Voor meer toelichting…. (klik op) Verkiezingsprogramma
Geef een reactie