ONS Bernheze vindt de gezondheidssituatie en de leefomstandigheden van inwoners belangrijk. Wanneer inwoners zelf niet meer in staat zijn de huishoudelijke zorg op zich te nemen is het natuurlijk fijn dat men een beroep kan doen op naasten. Maar niet ieder heeft naasten die kunnen helpen.
Huishoudelijke hulp via de gemeente oftewel de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) van de gemeente biedt dan uitkomst. Deze huishoudelijke hulp heeft ook een belangrijke signalerende taak in het voorkomen van problemen zoals gezondheidssituatie, de leefomstandigheden en sociale omgeving van inwoners. Laat of te laat onderkennen van noodzaak tot hulp veroorzaakt dan onnodig leed.
Ondank het feit dat het Rijk stelt dat er geen inkomensgrens gesteld mag worden om huishoudelijk hulp te weigeren, is de gemeenteraad 14 december jl. akkoord gegaan met dit voorstel in de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2024 om per 1 januari 2024 deze verzoeken af te wijzen.
ONS Bernheze is helemaal niet tegen het deels of helemaal zelf betalen maar wil inwoners die hulp nodig hebben niet aan hun lot overlaten. 50PLUS heeft daarom samen met de VVD het voorstel ingediend (lees hier het amendement) om niet alléén op basis van inkomen verzoeken af te wijzen én inwoners met een hoger inkomen een alternatieve (bij)betaalde huishoudelijk hulp aan te bieden. Helaas kreeg dit voorstel verder geen steun met als resultaat dat de gemeente per 1 januari 2024 verzaakt in zijn wettelijke taak en deze inwoners die niet zonder hulp kunnen aan hun lot overlaat.
Een besluit dat volgens ons (en rijksoverheid) dus in strijd met de wet WMO is en de nodige bezwaarschriften zal opleveren.