In de hedendaagse samenleving staat de vergroening van onze kernen hoog op de agenda en wordt daarom ook uitgevoerd en met goede redenen. Het inrichten van een groenere leefomgeving brengt tal van voordelen met zich mee, zowel op het gebied van milieu als op sociaal en economisch vlak.
Allereerst draagt vergroening bij aan het verminderen van de impact van onze kernen op het milieu. Door meer groen te integreren in de openbare ruimte, wordt de luchtkwaliteit verbeterd, het hitte-eilandeffect verminderd en de biodiversiteit bevorderd. Dit draagt bij aan het aanpassen aan klimaatverandering en het behoud van de natuurlijke leefomgeving.
Daarnaast heeft vergroening een positief effect op de kwaliteit van leven van de bewoners. Groene ruimtes bieden mogelijkheden voor recreatie, ontspanning en sociale interactie, wat essentieel is voor het welzijn van de bewoners . Bovendien kunnen groene omgevingen stress verminderen en de mentale gezondheid verbeteren.
Op economisch vlak kan vergroening ook voordelen opleveren. Groene gemeentes hebben een hogere vastgoedwaarde en zijn aantrekkelijker voor investeerders en bedrijven. Bovendien kunnen groene initiatieven nieuwe banen creëren in sectoren zoals groenvoorziening, duurzame energie en ecotoerisme.
Kortom, vergroening van openbare ruimten, is niet alleen een milieukwestie, maar een integraal onderdeel van het streven naar een duurzame en leefbare samenleving. Door te investeren in groene infrastructuur en het bevorderen van groene initiatieven kunnen ook dorpen transformeren tot gezonde, veerkrachtige en welvarende leefomgevingen voor huidige en toekomstige generaties.
En dat is financieel dus verantwoord, dat wordt opgebracht door de gemeenschap.
Jan van der Biezen
Burgerlid maatschappelijke zaken, ONS Bernheze