Volgens de woningwet is de gemeente verplicht een woonzorgvisie op te stellen. De woonzorgvisie vormt de basis om afspraken te maken met betrokken partijen, over wat mensen uit de aandachtsgroepen en ouderen, naast huisvesting, nodig hebben aan zorg en ondersteuning.
Bovenstaande is voor de gemeente de aanleiding om niet op eigen houtje te bedenken wat de behoeften van ouderen en de aandachtsgroepen zijn . Al bij de sessie “Bernheze bespreekt” was de woonzorgvisie onderdeel van het programma en 21 mei was een participatiebijeenkomst georganiseerd. De opzet is dat zoveel mogelijk informatie wordt “opgehaald” om daarmee de woonzorgvisie te kunnen invullen. Aan meerdere gesprekstafels werden de gesprekken gestart in een soort spelvorm. Er werden rollen verdeeld waarbij bleek dat allerlei belangen elkaar raken.
Al redelijk snel verschuift het thema van wonen met zorg naar de woonproblematiek in het algemeen. Verschillende voorstellen en meningen gaan over tafel. Van jongeren en ouderen gemengd laten wonen met zorg en hulp voor elkaar, de bekende knarrenhofjes en het splitsen wan woningen die te groot zijn voor ouderen die er alleen wonen. Ook de uitdrukking “kan niet, mag niet” komt voorbij. Daarmee wordt verwoord dat de regelgeving oplossingen en uitvoering van ideeën in de weg staat.
Het zal hopelijk de bedoeling zijn dat de woonzorgvisie niet wordt aangepast aan de regelgeving maar dat als dat wenselijk is de regelgeving op basis van voortschrijdend inzicht wordt aangepast. Tenzij deugdelijk onderbouwd kan worden waarom het niet anders kan.
Joop Neijs
Burgercommissielid Ruimtelijke Zaken